На този въпрос не е трудно да се отговори дори и от обща култура – именно защото някои области на програмирането са чиста математиката. За всеки е очевиден факт, че тя е навсякъде около нас и се сблъскваме с нея в ежедневието си. Без математиката нямаше да имаме 3D графики или изображения, аудио и видео компресиране, криптиране, GPS и редица постижения в областта на информационните технологии, които използваме без да осъзнаваме. Освен това математиката ни учи да мислим абстрактно, да разбираме същността на различните софтуерни (и не само) проблеми, да дефинираме по-ясно и точно проблема, да разберем различни действия и операции, да анализираме възможни решения и да намерим решение на разнообразните проблеми в ежедневието си на специалисти.

Връзка между математиката и програмирането

Математиката и компютърните науки имат много сходни възгледи за това как да се решават проблеми. Те без страх приемат голям, сложен проблем и го разделят на много малки и прости подзадачи. След това решават всеки поотделно, комбинират резултатите и - хоп! - намират отговора.

Както в математиката, така и в програмирането, се анализират входните данни, информацията, функциите и резултатите. Използват се, за да се направят някои локални изводи, които съвместно ще доведат до глобално решение.

бинарен код

Като цяло самото програмиране и всичко, свързано с компютрите, работи именно благодарение на математиката. Най-простите програми и като цяло изчислителната работа на компютъра работи и се основава на принципите на математиката, започвайки с най-простите математически операции и изрази и завършвайки със сложни изчисления, формули и концепции от математиката.

За програмистите и математиката

Днес една от най-популярните, доста добре платени и престижни професии е тази на специалистите в областта на информационните технологии. За да работиш в тази област се изискват доста познания, практика, а и трябва да разбираш и да си на „Ти“ с компютрите, както и с математиката. Все повече учебни центрове предлагат онлайн курсове, гарантиращи, че ще станете специалисти за нула време. Истината е, че програмист се става с много учене и търпение, както и с надграждане на знанията. И тук на помощ идваме ние. Нашата цел е да предложим на тези, които наистина искат да разберат, научат и да се потопят в материята, най-доброто и качествено онлайн обучение и надграждане на знанията.

технологии програмиране

Курс по математика за програмисти

Онлайн обучението във всяка една сфера на образованието навлиза стремглаво в ежедневието ни и ни доказа, че има доста добра ефективност. Днес имаме достъп до образование изцяло онлайн, чрез курсове, които благодарение на добре разработени дигитални платформи поднасят материала адекватно и на достъпен език и това определено улеснява обучаващите се. Онлайн обучението е една отлична опция за хората, които работят и нямат време след работа да се включат в група на място. С онлайн обучението може да се обучавате във време и на място, удобно за вас.

Предлагаме на вашето внимание нашия онлайн курс Математика за програмисти - част 1, съдържащ над 13 часа видео материали и PDF наръчник от над 220 страници, който е съставен специално за тези, които искат да усъвършенстват и надграждат знанията си и да се развиват в областта на програмирането. Курсът ще ви даде предимство пред вашите колеги, които не познават основите на математиката.

Лектор е Николай Костов (Solutions Architect в ZenCodeo) – специалист с опит като софтуерен инженер (над 15 години), обучител (над 10 години) и дългогодишен участник и победител в редица състезания по информатика и информационни технологии. Ники има голям брой успешно положени изпити и сертификати (включително трейнърският сертификат Microsoft Certified Trainer без прекъсване от 2014 г. до 2021 г., включително). Студент на годината (2015 г.) и награден от Forbes Bulgaria с наградата “30 под 30” в категория образование (2015 г.). Съавтор в няколко книги и има стотици проведени лекции и записани видеа по програмиране.

Работихме над създаването на този курс усърдно и с много хъс, защото нашата цел е да създадем добри специалисти стъпка по стъпка чрез качествено онлайн образование.

Да бъдеш програмист съвсем не е лесно, но когато имаш амбицията и желанието да се развиваш и усвоиш знания в дадена област, то нещата ще се получат. Ние сме готови да Ви подадем ръка и заедно да вървим напред.

Какъв е изводът?

Живеем в непрекъснато развиващ се свят на технологиите, в който новите тенденции променят живота ни и го подобряват. Онова, което днес изглежда модерно и интересно, утре ще бъде заменено с друго още по-модерно и още по-интересно. Вече не е трудно да осъществиш връзка, с която и да е точка от света само с един клик, именно благодарение на разработени програми и софтуери, които дълбоко в същината си са базирани на математиката.

Познанията по математика увеличават вашата конкурентоспособност като програмист и отварят много нови възможности. Дават ви предимство пред колегите, които не познават базовите концепции и основи на математиката. Математиката развива абстрактното и критично мислене, позволява ви да анализирате стриктно кода и да познавате неговите свойства и начин на работа.

математика статистика

Има много области и професии, в които работата е просто невъзможна без уверено познаване на царицата на всички науки - математиката: анализ на данни, биоинформатика, разработка на игри, лингвистика, компютърно зрение, криптография, машинно обучение, физика, изкуствен интелект, финанси, статистика и др. Не е тайна, че понякога в интервютата на водещите ИТ компании често задават математически задачи дори за позиции, които не са пряко свързани с математиката.

Линк към курса: "Математика за програмисти - част 1"