Рене Декарт е френски учен с изключителен принос не само в математиката, но и във физиката и дори във философията. Между другото, той се смята за основоположник на съвременната философия и човекът, който за първи път се опитва да придаде повече рационалност на тази наука.

Истината е, че каквото и да кажем за Рене Декарт, ще бъде малко. Още от малък той е бил смятан за гений, а благодарение на знатното си потекло, получава достатъчно богато образование, което му позволява да остави истинска следа в науката. Самият той обаче твърди, че „не е достатъчно да имаш добър ум, най-важното е да го използваш добре“. По подобен начин се развива и целият живот на Декарт. До края на своя житейски път, той е посветен на науката и на новите открития, сред които намираме и такива, които трайно променят човешките възприятия и някои научни сфери.

Кой е Рене Декарт?

Рене Декарт се ражда в последния ден на месец март 1596-та година. Познат още в научните среди и като Картезий, той става популярен още приживе поради изобилието от новаторски философски идеи, които прокарва в научните среди. Математикът е отгледан в семейство на благородник от висше потекло. Баща му е юрист и по-късно Декарт минава и по неговите стъпки, тъй като завършва право, но все голямата му страст остават математиката и философията.

Едва на 8 години малкият Рене започва да учи към йезуитския Кралски колеж „Анри Велики“. Там той за първи път се среща с трудовете на Платон и Аристотел и превръща философията в своята голяма любов. След това Рене получава юридическото си образование, а след него – постъпва в армията и взема участие в Осемгодишната война между Франция и Испания. Веднага след като военните действия са прекратени Декарт се отдава на това, което най-силно го влече – а именно математиката. Дотук той е разчитал на базови познания, получени през детските му години. Декарт обаче разбира, че има силна нужда да се посвети в математиката на много по-дълбоко ниво и за щастие го прави, защото години по-късно ще даде на света значими теории и научни трудове с особено висока стойност.

Приносът на Рене Декарт

Рене Декарт е създателят на съвременната алгебрична символика. Именно той е човекът, който въвежда практиката за обозначаване на неизвестни величини с латинските символи X, Y и Z. Декарт е и ученият, който въвежда специфичния метод за означаване на степените на числата. Всички тези негови открития са използвани във всеизвестната и оставила най-сериозен отпечатък в научната му дейност декартова координатна система.

Декартовата координатна система е позната още и като правоъгълна координатна система. Нейното основно приложение се свежда до това да се определи местоположението на точките в пространството чрез използване на числа. Според легендата цялата идея за правоъгълната координатна система спохожда Декарт, докато е наблюдавал движението на една муха. Математикът се взирал дълго време в насекомото, което пълзяло по плочките на стената срещу него. В един момент той се замислил дали има възможност да опише местоположението на мухата във всеки един отделен момент чрез математическите символи, тоест числата, за да разбере къде точно се намира тя, без за миг да я изпуска от поглед. След като поставил основите на тази своя теория и дал начален ход на своята велика координатна система, Декарт решава да я тества в театъра. Трябва да отбележим, че по онова време това за това социално място за събиране са били присъщи навалицата от хора, хаосът и липсата на каквато и да е организация. Причината е, че тогава в театъра не са се обозначавали редовете или местата на имащите право да присъстват на събитието. Ето защо почти винаги се е стигало до неразбории, скандали, а дори и до бой за най-хубавите места. Малцина от нас са тези, които знаят, че именно Декарт е въвел практиката за такива събития да има определен брой предвидени места и те да са номерирани, като за всеки зрител да е предвидено конкретно число. Това хрумване идва на математика, след като е бил помолен от тогавашния Крал Людвиг XIII, на когото му било писнало от свадите преди театралните представления. Както обаче се досещате, идеята за номериране на местата Декарт базира на своята координатна система.

Десетилетия, а и векове по-късно декартовата координатна система продължава да намира реално практическо приложение. Тя се използва за определяне на местоположението в различни сфери – геодезия, география, картография и дори астрология. Най-великите шахматисти също използват теорията на Рене Декарт за изграждането на своите печеливши стратегии за успех. Между другото, самият математик е уверен в бъдещото приложение на неговата координатна система още приживе. В една своя лекция той казва следното: „Представете си живота като координатна равнина. Оста Y е вашата позиция в обществото. Оста Х се движи напред, към целта, към вашата мечта. И както знаем, то е безкрайно…можем да паднем, навлизайки дълбоко в минуса, можем да останем на нула и да не правим нищо, абсолютно нищо. Можем да се изкачваме нагоре, да падаме, да вървим напред или да се връщаме назад и всичко това, защото целият ни живот е координатна равнина и най-важното е каква е вашата координата…“.

Рене Декарт умира на 54 години през 1650-та година. Освен със своя принос в математиката, той остава известен и до ден днешен с гениалния си опит да доближи философията до точните науки. Според учения това е напълно възможно, защото рационализмът е приложим и в сферата на философските разсъждения. Декарт смята, че при формулиране на точни и конкретни общи принципи, умът по-лесно се приспособява към научния модел, а по този начин по-лесно достига до логически изводи. Определено, в своя живот той успява да постигне този начин на мислене. Не случайно именно негови са думите „Мисля, следователно съществувам“. А докато е съществувал и мислил, Декарт променя начина, по който възприемаме на пръв поглед необясними, но всъщност напълно закономерни и определими случайности.

Курс по математика за програмисти

Ако имате нужда от още и още от знанията в сферата на математиката, които са силно свързани с програмирането, напомняме ви, че при нас можете да ги получите по най-удачния начин. Ще видите на практика и показана от истински практици голямата връзка и зависимост между математиката и програмирането.

Курсът "Математика за програмисти - част 1" е фокусиран над най-важните теми в математиката и програмирането.  Към ресурсите влизат над 13 часа видео лекции и над 220 страници PDF наръчник.

Лектор е Николай Костов (Solutions Architect в ZenCodeo) – специалист с опит като софтуерен инженер (над 15 години), обучител (над 10 години) и дългогодишен участник и победител в редица състезания по информатика и информационни технологии. Ники има голям брой успешно положени изпити и сертификати (включително трейнърският сертификат Microsoft Certified Trainer без прекъсване от 2014 г. до 2021 г., включително). Студент на годината (2015 г.) и награден от Forbes Bulgaria с наградата “30 под 30” в категория образование (2015 г.). Съавтор в няколко книги и има стотици проведени лекции и записани видеа по програмиране.

Линк към курса: "Математика за програмисти - част 1"