Алън Тюринг – тъжната история на един компютърен гений

Името Алън Тюринг днес се свързва с едни от най-легендарните научни открития и достижения в областта на компютърните науки и математиката. В съвременния свят английският учен се смята за баща на изкуствения интелект. Нещо повече – Тюринг се възприема за един от големите гении на 20-ти век, защото прави истински пробив в областта на криптирането. Но животът на англичанина не просто не е белязан и с капчица от славата, която заслужава, но и е изпълнен с безброй часове на самота, с нетолерантното отношение на властите и обществото към неговата сексуална ориентация и с пълна анонимност. Постиженията на Тюринг остават в тайна десетилетия след смъртта му. На практика ученият не доживява признанието на света за своите открития и дългогодишен труд. А те са не просто гениални за времето си, но и животоспасяващи. Защото освен че отключва една обвита в мистерия сфера на компютърните науки област, Тюринг буквално спасява и хиляди човешки животи. И то във време, когато те са се губили ежесекундно. Във военно време.

Историята на Алън Тюринг е смесица от мълчание, тишина, трагедия, тъга и самота. Едновременно с това животът на учения винаги е бил потаен, самият той е бил странна личност, която сякаш никой никога не успява да разбере. Геният на Алън Тюринг обаче се състои точно в това – да разбира неща, които допреди това и един човек не е дръзвал и да си помисли, че може някога да разбере. Това, което оставя Тюринг на света, е основата на изкуствения интелект, фундаментални понятия за криптирането и цяла една машина. Но нека да проследим няколко важни събития от живота на Алън Тюринг, както и пътя, който изминава, за да стигнем и до въпросната машина…

Кой Алън Тюринг?

В края на 20-ти век BBC определят Алън Тюринг за един от най-великите великобританци за всички времена, но когато се ражда – през 1912-та година, за родителите си той сякаш е емоционално бреме, което трябва задължително да придобие правилните пропорции и форма, тоест да бъде култивиран в естествените научни среди на Кеймбридж. Семейството на Алън живее в Индия, но се ражда в Лондон по време на едно от служебните пътувания на бащата. Вместо да го вземат със себе си обратно в Индия, майката и бащата решават да го оставят в Англия. Алън Тюринг е поверен на пенсионирана военна двойка. Още от най-ранно детство за него се грижат учители и учени, а образованието си получава в най-елитните образователни институции на Острова. Детството на Алън Тюринг преминава в изключителна самота. Той няма приятели, родителите му почти не го посещават, а освен това е толкова странен, че е изяждал не една или две подигравки от околните си – и за външния си вид, и за поведението, но и за интересите си. По някакво стечение на обстоятелствата обаче съдбата го среща с едно момче, което сякаш ще остане единственият му приятел в живота. Двамата откриват общи черти помежду си – най-вече обичта към науката, а в последствие и обичта един към себе си. Вероятно, точно това е моментът, в който Алън Тюринг разбира за своята хомосексуалност. За негово щастие, тя остава в тайна от света и докато тази тайна трае, кошмарът за него все още е поносим. След като обаче от научното обкръжение, а и властите, за които работи Алън, разбират за неговата сексуална ориентация, проблемите за него започват. Според някои историци Тюринг дори е бил преследван, а други стигат до крайности, твърдейки, че смъртта му се дължи на убийство, продиктувано от хомофобия. За съжаление, доста рано смъртта си намира и неговият пръв и последен приятел. Според малкото приближени на Алън, той до последно е мислим за детския си другар и дори е посвещавал част от делото си именно на него.

Великото дело на Алън Тюринг

Но какво е това дело? Какво точно прави Алън Тюринг и с какво оставя бележита следа за себе си в историята? След като става научен сътрудник в Кралския колеж през 35-та година на миналия век Алън Тюринг започва сериозно да се увлича по математиката. Това, което става нещо като фикс идея за англичанина е въпросът познат в науката като „проблема за разрешимост“. Алън стига до степен да мисли само за концепция, която би дала решение на всеки въпрос, дори на такъв, който се смята за неразрешим. Но това, което всъщност прави Алън Тюринг, е много повече. Той създава цяла абстрактна машина, която дава разрешение по един неочакван на пръв поглед начин.

Ексцентричният му ум създава машината Тюринг. Тази машина има за цел да разбие кода на немската машина за шифри „Енигма“. За тези от вас, които си представят този пробив през призмата на съвременната дигитална еволюциия в ера на бели, черни и всякакъв тип хакери, ще кажем, че говорим за периода на Втората Световна Война, а самата Енигма разполага с общо 158 962 555 217 826 360 000 комбинации за кодиране. Благодарение на тези комбинации немците защитават своята тайна военна информация. Но в един слънчев за Великобритания и техните съюзници сили Енигма и нейната загадка са разбити. Както се досещате, това позволява на англичаните да успеят да предотвратят редица военни катастрофи, а самият Тюринг го превръща в истински герой. Разбира се, никой от спасените не разбира за своя спасител. Защото машината за разшифроване на криптирана от немците информация остава в тайна. В тайна остава и делото на Тюринг. По-голяма част от работата си по машината и Енигма англичанинът извършва в Блечли парк, имение, център на операция „Ултра”. Още когато се нанася там по „покана“ на военните Алън Тюринг вече знае как да се справи със задачата. Той измисля нещо, което никога досега не си е и помислял. Той поставя началото на понятието „алгоритъм“. За Алън това е просто поредният му странен „мисловен експеримент“, но за английската армия – спасяване на десетки военновъздушни и военноморски операции. Когато Алън Тюринг създава въпросния модел, той е едва на 30 и няколко години.

Но вместо да бъде награден с почести и медали след войната, в началото на 50-те години, Алън Тюринг започва да бъде обвиняван. За това, че е гей…По това време хомосексулаността в Англия, по модел на САЩ се възприема за „престъпна извратеност“. Дълги години Тюринг крие за своята „грешност“, но на практика никога не е възприемал ориентацията си като нещо нередно. Ето защо самият той си признава за своята хомосексуалност. И както се досещате сами, той бива и осъден. По време на процеса на Алън Тюринг му се предоставя възможността да избере сам наказанието си – да отиде в затвора или да бъде химически кастриран чрез терапия с хормони, която в крайна сметка завършва с импотентност. Макар че Алън Тюринг избира втория вариант, той веднага бива освободен от държавната си служба, а достъпът му до класифицирана информация – завинаги забранен. Две години по-късно идва и голямата трагедия, която историците в Англия описват като „историята на Снежанка“. Според една от версиите, мъжът се самоубива чрез напояване на ябълка с цианид, но според друга – отравянето е дело на неговата икономка или дори на трето лице…Разбира се, истината не се разкрива и до днес. Тя остава една енигма за един енигматичен живот на един гений, който остава неразбран, неоценен и най-вече съден не по дела, а по това какъв е.

Курс по математика за програмисти

Без математиката програмирането е немислимо. А без стабилни знания в сферата на математиката програмистите са загубени. Ние сме на мнение, че изучаването на информационни технологии и на програмирането днес е немислимо без наличие на математически знания. Затова ви напомняме, че ако искате да се развивате в сферата на програмирането, започнете от неговото базово стъпало, там, откъдето всичко започва, а именно математиката. За целта ви предлагаме курс по "Mатематика за програмисти - част 1" – разработен и воден от Николай Костов, който истински вярва в математическите закономерности и тяхната неотменна роля информационните технологии.

Линк към курса: "Математика за програмисти - част 1"