Първият програмист в света е жена и се казва Ада Лъвлейс

Компютърните науки и най-вече програмирането в днешни дни най-често се възприемат за "мъжки“ научни области и сфери за професионално развитие. Но ако днес тази максима е по-скоро оборима, отколкото строго установена със силата на математическата аксиома, в миналото тя е била нещо повече от предразсъдък в обществото. Доказателство за това са десетките велики женски умове, които въпреки постиженията си не получават нито почести, нито признания, нито титли, нито дори правото си да се подпишат с истинските си имена под гениалните си научни трудове и разработки. Подобен е случаят с Ада Лъвлейс, чиито писмени завещания в областта на компютърните науки завършват с кратката абревиатура, доказваща поне някакви авторски права "А.А.Л.". Но за гений като Ада Лъвлейс тази справедливост на времената, в които живее, съвсем не е представлява бреме или бримка в нейната мотивация за работа и за нови открития. Като всеки високо интелигентен човек тя приема съдбата и научната си дейност достойно и я определя със заслуженото си с покритие самочувствие, казвайки "Този мой мозък е повече от простосмъртен, както времето ще покаже."

И времето показва. Защото няколко века след като открива смъртта си, Ада Лъвлейс е призната за първата жена програмист в света. Нещо повече – според мнозина теоретици и историци тя дори има правото да се нарече първият програмист на планетата изобщо. А начинът, по който Ада Лъвлейс стига точно до тази титла, е повече от интригуващ.

Как нежна и красива жена от 19 век може се превръща в първия програмист в света?

Историята на Ада Лъвлейс е изключително любопитна. Нейното родословие е поредното противоречие, което влиза в професионалните изяви на тази дама. Всъщност, Ада Лъвлейс е дъщеря не на кой да е, а на самия велик поет Лорд Байрон. Как детето на един от легендарните лирици на всички времена се оставя да бъде въвлечена в света на точните науки и дори да остави своя собствена следа в него? Случва се така, че родителите на Ада Лъвлейс се разделят още докато тя е малка. Майка й е силно отвратена от поезията, от влиянието на нейното съсловие. След като Байрон ги изоставя, а в последствие и открива смъртта си в Гръцката война за независимост, докато малката Ада е едва на 8 години, майката полага силна клетва. Тя си обещава да направи всичко възможно, за да държи дъщеря си далеч от света на поезията. И Ада съвсем не разочарова майка си. Напротив, самата тя, още докато е на 10 сама започва да проявяват интерес към естествените науки. Ада изобщо не е привлечена от философските брътвежи и празнодумия на женското общество около себе си. Напротив – от ранна детска възраст бива погълната от магията на математиката. Ликуваща за този естествен интерес на своята дъщеря, майката я поощрява ежедневно. А когато малката Ада донася в стаята на своята майка собственоръчно чертеж на боен летателен апарат, създаден с изключителна точност, момичето официално получава достъп до семейната библиотека. Нейните първи "награди" са трудовете на Блез Паскал, братята Бернули и Нютон и както се досещате, страстта й към науката започва да нараства с всеки изминал ден.

За нещастие, когато е на 13 години Ада Лъвлейс бива покосена от шарка, която изкарва доста тежко. Момичето е почти парализирано на леглото си. Майката обаче не дава отпор, а напротив – продължава със своята силна подкрепа и предоставя на дъщеря си най-добрите местни учители. Естествено, всички те са специалисти в областта на физиката, математиката и изобщо точните науки. Сред учителите присъства дори един от първите математици в Лондонския университет, Огъстъс де Морган, който е сигурен, че Ада ще остави следа в историята.

Зародишът на тази следа е посят през 1833-та година. 17-годишната Ада се запознава с 44-годишния Чарлс Бабидж, лукасов професор по математика в Кеймбридж. Въпреки огромната им разлика двамата веднага се превръщат в своеобразни партньори. Крехката възраст на Ада изобщо не спира Бабидж да я възприема за достоен опонент по време на техните дискусии и научни спорове. Той я възприема като за равна и има защо. Девойката показва невероятни знания и успехи по време на допълнителното обучение, предоставено от Бабидж в лицето на друг виден за времето си учен Август Де Морган.

Пътят на Ада до титлата "първата жена компютърен гений в света"

Когато Бабидж истински се уверява в потенциала на Ада, той решава да й възложи една важна задача. Тази задача – макар и първа по своята сериозност – е големият пробив за девойката. Бабидж дава на Ада да преведе статия от италиански. Статията е на Луиджи Менабреа. В нея се описват в детайли възможностите на създадената от италианския учен аналитична машина, тоест един от първообразите на съвременния компютър, създаден главно с цел бързи математически изчисления. Това, с което впечатлява дъщерята на Лорд Байрон, съвсем не са отличните й лингвистични познания по италиански език. Защото Ада представя нещо повече от дословен превод на статията. Всъщност, преводът е с обем три пъти по-голям от този на оригиналния текст. Причината се крие не в многословието на девойката, която от ранните си години бяга, повлияна от омразата на майка си към поезията. Причината е, че в превода Ада помества свои собствени бележки под линия. В тях тя дори си позволява да прави корекции на редица изчисления, направени от Менабреа. Самият Луиджи Менабреа, по-късно пише в собствената си биография, че неговата преводачка е "навлязла изцяло в многото комплексни и абстрактни въпроси, свързани с темата." Тези бележки стават причина Ада да бъде наречена първата жена, майката на програмирането. В тях тя предлага своя собствен алгоритъм за изчисляване числата на Бернули. А този алгоритъм и до ден днешен се възприема за първата в света публикувана компютъра програма. Според мнозина учени, тази програма е напълно точна и вярна и ако Аналитичната машина на Менабреа някога бе видял бял свят, тя щеше да е основната му "двигателна" сила за постигате на точно и прецизно изчисление.

За съжаление, Ада умира едва девет години след легендарните си бележки под статията на Луиджи Менабреа. Тя не успява да доживее призвание. Тя не получава почести. В своето време тя остава просто "А.Л.А.“", но днес тя е една от великите женски научни гении, които почитаме през месец октомври. От известно време през този месец почитаме дамските умове в науката, а специално отреденият ден за Ада Лъвлейс е първият вторник на октомври.

Математика за програмисти

Ако желаете да научите повече за математиката и програмирането, можете да го направите чрез курса ни "Математика за програмисти - част 1"